Madeleines Recept
Deze zijn onweerstaanbaar, vooral als ze binnen een paar uur na het bakken worden gegeten. Het beslag is ongekookt tot 2 dagen houdbaar in de koelkast, zodat je op opeenvolgende dagen kunt genieten van warme versgebakken madeleines.
Moeilijkheidsgraad : ★★☆☆☆
Voor ongeveer 24
125 g ongezouten boter 125 g griessuiker2 grote eieren1 theelepel vanillepasta of ½ theelepel vanille-extract125 g bloem1 theelepel bakpoederEen snufje fijn zoutPoedersuiker, gehakte pistachenoten en droge eetbare rozenblaadjes, om te versieren- Smelt de boter in een klein pannetje of in de magnetron en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
- Klop de basterdsuiker, eieren en vanille samen in een grote kom, tot het luchtig en licht ingedikt is. Zeef de bloem, het bakpoeder en het zout en vouw met een grote metalen lepel tot het mengsel goed gemengd is. Spatel nu de afgekoelde, gesmolten boter erdoor.
- Dek het mengsel af en zet het minstens 1 uur of het liefst een nacht in de koelkast.
- Om de madeleines te bakken, beboter je een madeleinevorm met antiaanbaklaag met gesmolten boter. Zet de vorm in de koelkast of vriezer terwijl je de oven voorverwarmt. Je kunt deze stap overslaan als je haast hebt, maar bakken in een koud blik met koud beslag zorgt ervoor dat de cakejes rijzen met de klassieke madeleine koepelvormige bovenkant.
5. Verwarm de oven voor op 180°C, 160°C Fan, Gas Mark 4. Vul elke inkeping met 1 el cakemix, of tot de helft gevuld is. Laat je niet verleiden om het mengsel glad te strijken, het zal vanzelf ontspannen in de vorm - nog een tip die helpt om die koepel te krijgen. Bak 8-10 minuten tot ze goudbruin zijn, een bleke bovenkant hebben en een lichtbruine, geschulpte bodem. Zet opzij om lichtjes af te koelen in het blik. Je kunt het blik nu klaarmaken om een volgende lading te bakken, of het overgebleven beslag in de koelkast bewaren om later te bakken.
6. Ze zijn heerlijk om warm te eten met een beetje poedersuiker. Je kunt ook dik glazuur maken door wat water of citroensap door de poedersuiker te mengen. Bestrijk een hoek van de afgekoelde madeleines met een kwastje en strooi er gehakte pistachenoten en droge eetbare rozenblaadjes over.